Bieden op een huis. Open veiling of gesloten bieding?

9

December 2022

4

Heb je je droomhuis gevonden? Dan heb je meestal maar één kans om een bod uit te brengen. Helaas wordt door dit biedsysteem vaak niet de hoogste verkoopprijs behaald, wat de belangrijkste reden is waarom veel mensen de traditionele manier van bieden willen veranderen. Als jij interesse hebt, dan kan je altijd het hoogste bedrag bieden; zo is het eerlijker en transparanter voor iedereen.

We verwachten tegenwoordig transparantie van bedrijven en merken. We vergelijken producten voordat we ons geld uitgeven. Maar als het gaat om de belangrijkste transactie in ons leven: het kopen en verkopen van een huis, vinden we transparantie minder belangrijk. Als je je droomhuis hebt gevonden, mag je vaak maar één bod uitbrengen. Helaas, als je overtroffen wordt kun je geen tweede bod plaatsen. En dit is ook wel logisch omdat je dan niet de hoogste verkoopprijs krijgt. Als jij echt geïnteresseerd bent, bied dan altijd het hoogste bedrag; dat is tenminste eerlijk en transparant.

Gesloten bieding draagt helaas bij aan oneerlijke situaties.

Makelaars kunnen namelijk informatie over biedingen uitwisselen, wat betekent dat alleen iemand met een aankoopmakelaar weet hoeveel andere mensen bereid zijn om te betalen. Doordat andere kopers vaak ook een vergelijkbaar (of hoger) bedrag zullen betalen, mislopen zij echter doorgaans hun droomhuis wanneer ze geen aankoopmakelaar inschakelen in een (oververhitte) markt.

Ook kunnen Aankoop- en verkoopmakelaars van elkaar profiteren door prijsinformatie over de biedingen te delen. Voorbeeld: een verkoopmakelaar geeft informatie over de hoogte van de biedingen van een huis aan een bevriende aankoopmakelaar, waardoor alleen die makelaar over waardevolle informatie beschikt en zijn klant in staat stelt om een winnend bod uit te brengen. Makelaars kunnen elkaar zo gunsten verlenen.

Helaas is dit niet transparant, waardoor kopers zonder een aankoopmakelaar het huis mislopen in (een oververhitte) markt, aangezien andere kopers vaak bereid zijn om hetzelfde of meer te betalen.

Transparant bieden = de oplossing

Open Veiling binnen WoonVonk maakt de biedingen inzichtelijk om de traditionele makelaardij wakker te schudden met een transparant aan- en verkoopproces. Door het project wordt de huizenmarkt eerlijk en transparant voor kopers, terwijl de verkoper het beste resultaat behaalt. In de VS is het al heel gebruikelijk dat kopers elkaars biedingen zien, waardoor zij geneigd zijn om te overbieden - met voor de verkoper een optimale verkoopopbrengst tot gevolg.

Zal de Open Veiling resulteren in een prijsopdrijvend effect?

Je zou kunnen zeggen dat de verhitte woningmarkt er voor zorgt dat huizenprijzen verder stijgen. Maar wij denken dat dit niks te maken met de Open Veiling, maar met het schaarse aanbod aan woningen - en dat gaat voorlopig ook niet veranderen.

Kopers staan er vaak voor dat ze niet weten hoeveel ze precies moeten bieden op een huis. Is hun bod realistisch? Hebben ze te weinig of juist te veel overboden? Kopers krijgen nooit te weten of ze teveel betalen voor een huis.

Net zoals elk product of dienst gepaard gaat met marktwerking - vraag en aanbod - is dit ook zo voor de woningmarkt. De Open Veiling faciliteert juist deze marktwerking door kopers toe te laten elkaar met kleine bedragen te overbieden, waardoor een eerlijke prijs ontstaat en iedereen gelijke kansen heeft. Wil je graag eerlijk inzetten om jouw droomhuis te vinden?

Deze innovatieve aanpak biedt jou als koper dan ook alle ruimte om jouw strategie ten uitvoer te brengen op basis van actuele gegevens over de huizenmarkt. Echter ben je hierbij wel afhankelijk van advies van een aankoopmakelaar, die kan aangeven tot welk prijsniveau je het beste kunt gaan indien dit past bij jouw budget, wensen en aankoopproces.