Huis zelf verkopen: verkopen van je woning zonder makelaar in 6 stappen

30

March 2023

4

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun huis zelf te verkopen via een online huis verkopen platform zoals WoonVonk, in plaats van een traditionele makelaar in te schakelen. In deze uitgebreide gids bespreken we de voor- en nadelen van het zelf verkopen van je woning, en geven we je waardevolle tips en inzichten om het verkoopproces soepel te laten verlopen.

Voordelen van het zelf verkopen van je huis

 1. Kostenbesparing: Een van de grootste voordelen van het zelf verkopen van je woning zonder makelaar is het besparen op makelaarskosten. Makelaars rekenen vaak een percentage van de verkoopprijs, wat kan oplopen tot duizenden euro's. Door je huis zelf te verkopen, houd je meer winst over.
 2. Controle: Als je je huis zelf verkoopt, heb je volledige controle over het verkoopproces. Je kunt je eigen bezichtigingen plannen, direct met potentiële kopers communiceren en zelf onderhandelen over de verkoopprijs.
 3. Persoonlijke benadering: Het verkopen van je huis zonder makelaar stelt je in staat om een persoonlijke band op te bouwen met potentiële kopers. Dit kan een positief effect hebben op het verkoopproces en leiden tot een betere verkoopprijs.

Nadelen van het zelf verkopen van je huis

 1. Tijdsinvestering: Het zelf verkopen van je huis vergt meer tijd en inspanning dan wanneer je een makelaar inschakelt. Je zult zelf foto's moeten maken, een advertentie moeten opstellen, bezichtigingen moeten organiseren en onderhandelingen moeten voeren.
 2. Minder ervaring: Als je geen ervaring hebt met het verkopen van een huis, kan het moeilijk zijn om te navigeren door het complexe verkoopproces. Dit kan leiden tot fouten die je uiteindelijk tijd en geld kunnen kosten.
 3. Beperkter netwerk: Makelaars hebben vaak een uitgebreid netwerk van potentiële kopers, waardoor ze je huis sneller kunnen verkopen. Als je je huis zelf verkoopt, moet je zelf actief op zoek gaan naar kopers via een huis verkopen platform of andere kanalen.

Hoe verkoop je je huis zelf met WoonVonk?

 1. Maak een account aan op het WoonVonk-platform en volg de stappen om je huis te registreren.
 2. Maak professionele foto's van je woning en schrijf een aantrekkelijke en informatieve beschrijving.
 3. Bepaal een realistische vraagprijs op basis van marktonderzoek en recente verkoopcijfers in jouw buurt.
 4. Promoot je woning op het WoonVonk-platform en deel je advertentie via sociale media, e-mail en andere kanalen om een breed publiek te bereiken.
 5. Organiseer bezichtigingen en communiceer rechtstreeks met geïnteresseerde kopers.
 6. Voer onderhandelingen met potentiële kopers en kom tot overeenstemming over de verkoopprijs.

Let op: Zorg voor een correcte juridische afhandeling van de verkoop, inclusief het opstellen van de koopovereenkomst en het regelen van de eigendomsoverdracht bij de notaris.

Infographic-idee: De stappen om je huis zelf te verkopen met WoonVonk

Huis verkopen zonder makelaar. Het kan!

Het zelf verkopen van je huis zonder makelaar kan zowel voordelen als nadelen hebben. Door gebruik te maken van een online huis verkopen platform zoals WoonVonk, kun je kosten besparen en meer controle hebben over het verkoopproces. Echter, het vergt ook meer tijd en inspanning, en je mist mogelijk de expertise en het netwerk van een professionele makelaar.

Met de juiste voorbereiding en doorzettingsvermogen is het echter goed mogelijk om je huis succesvol te verkopen zonder makelaar. Zorg ervoor dat je je goed inleest, een realistische vraagprijs vaststelt, en maak optimaal gebruik van het WoonVonk-platform om je woning bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.