De NVM wilt voorkomen dat huizen onderhands worden verkocht

26

October 2022

2 min. leestijd

Het idee is dat de huizen in algemeen worden vermeldt. Geen foto’s, kamers of vierkante meters. Wel een prijsindicatie, als de eigenaar dat wil. Deze huizen worden aangegeven als “aankomend aanbod”.

Gaat dit de woningmarkt helpen?

De NVM geeft aan: “Het (anoniem) inzichtelijk maken van aankomend woningaanbod kan zorgen voor perspectief en vertrouwen in het vinden van een geschikte woning”. De NVM heeft onderzocht of hier wel vraag naar is. Uit een enquête blijkt dat zo’n 85 procent van de mensen met verhuisplannen zegt er gebruik van te willen maken.

De woningmarkt en huizen onderhands kopen. Wat doet de overheid hieraan?

De Nederlandse regering doet niet opzettelijk dingen die de huizenprijzen negatief beïnvloeden. In plaats daarvan hebben de hausses die ze hebben versterkt, meestal de prijzen opgedreven. We hebben de neiging om niet na te denken over het langetermijnprobleem dat dit veroorzaakt. Maar we moeten erover nadenken, want overheidsacties die de prijzen opdrijven, maken dalingen (in plaats van stabiliteit) op de lange termijn waarschijnlijker.

De Nederlander gelooft vandaag dat dalingen van de huizenprijzen zeer onwaarschijnlijk zijn. De laatste keer dat de huizenprijzen in een periode van wel vier jaar aanhoudend daalden, was na september 1989. Dat is zo lang geleden dat maar weinig mensen het zich herinneren.

Bron: https://nos.nl/artikel/2418668-nvm-zet-huizen-die-in-verkoop-komen-alvast-anoniem-online-voor-doorstroming