Huizenzoekers: “de moed zinkt in de schoenen”

25

August 2022

2 min. leestijd

De stijgende vastgoedprijzen dwingen mensen door heel Nederland om alle hoop op het bezitten van een huis op te geven. De gevolgen schudden regeringen van alle politieke overtuigingen.

Politici werpen allerlei ideeën op het probleem, van huurplafonds tot speciale belastingen voor verhuurders, het nationaliseren van privébezit of het omvormen van leegstaande kantoren tot woningen. Nergens is er bewijs voor een gemakkelijke of duurzame oplossing.

Starters hebben het vooral moeilijk als huiszoeker.

Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en zelf ook makelaar, merkt de frustraties bij mensen eveneens. Hij noemt als schrijnend voorbeeld een echtpaar dat uit elkaar gaat, maar het daarbij niet lukt voor beide partners een huis te vinden. In de hoofdstad zijn volgens hem ook veel studenten die geen woonruimte kunnen krijgen.

Huizenprijzen niet alleen in Nederland zo

China heeft in 2021 de beperkingen op de onroerendgoedsector opgevoerd en er wordt gespeculeerd over een onroerendgoedbelasting om de prijzen te verlagen. De kosten van een appartement in Shenzhen, China’s antwoord op Silicon Valley, waren in juli 2021 gelijk aan 43,5 keer het gemiddelde salaris van een inwoner, een verschil dat helpt om het streven van president Xi Jinping naar ‘gemeenschappelijke welvaart’ te verklaren.

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/429997560/makelaars-merken-toenemende-frustraties-bij-huizenzoekers